Montering av toalett i förpiken i utrymmet mellan britsarna

Vi har monterat in en toalett i insticket i förpiken. Vi tyckte att det var ett onödigt utrymme eftersom vi har en iläggsskiva med dyna som ligger för jämt. Vi köpte en typ Porta Potti ,Märke VISA, som man kan tömma med pump precis som en septitank. Så då kan man tömma den när man är ute på fjärdarna. Vi fick såga till en skiva som toaletten står på eftersom skrovet blir så smalt där nere. Framför toaletten Sågade vi ut en skiva i teak som sitter fast i sidorna till britsarna. Vi sågade ut ett hål i skivan så man kan öppna hålet till tanken. I stuvfacket under styrbordsbritsen monterade vi pumpen för att tömma tanken där satte vi också skrovgenomföringen med avstängnings kran. Dynorna är anpassade så vi har en dyna som har samma storlek som iläggsskivan som fungerar som lock.

Bottenplattan sitter del fastskruvad i det främre skottet mellan britsarna och dels i det nya skottet som sitter skruvat i sidorna till britsarna. Med toaletten följde två stycken fästvinklar som man skruvade fast toaletten i bottenplattan så det är ingen risk att den lossar.

Toaletten finns att köpa i båtaffärer och kostar ca 1200-1500 kr. Pump ca 500. Genomföring plus avstängningskran ca 200, lite sanitetsslang och avluftningsslang plus avluftningsnippel 2-300 kr.

Toaletten finns med två olika storlekar på tanken, 15 eller 24 Liter. Vi har den på 15l eftersom den andra blev för hög.

Se bifogad ritning:

 1. Stöd för bottenplatta, Figursågad efter durken, 10 mm plywood.
 2. Bottenplatta anpassad efter durken. 10mm plywood.
 3. Nedre delen av toaletten, Septiktank. Märke WC VISA 348
 4. Övre delen av toaletten. Skålen, Märke WC VISA 348
 5. Sidorna för britsarna.
 6. Ett uttag i frontskivan så att man kan sitta bekvämt utan att få ont i benen.
 7. Sanitetsslang från septiktank till pump.
 8. Pumphandtag. Löstagbart
 9. Pump
 10. Sanitetsslang från pump till Genomförning med avstängningskran.
 11. Uttag i frontskivan så att man kan öppna septiktanken.
 12. Luftningsslang från septiktanken
 13. Stöd för bottenplatt Fyrkantsstav av furu fastskruvad i främre skott.
 14. Huvudskott.
 15. Fäste för frontskivan i teak. Fyrkantsstav i furu skruvat i sidorna till britsarna.
 16. Frontskiva i Teak. Skruvad i fyrkantsstavarna och i stödet för bottenplattan.

 

Bottenplattan sågade vi ut så att den låg stadigt på durken. Mot salongen sågade vi ut en stödplatta medsamma form som durken. Den främre delen av bottenplattan skruvas fast i ett fäste av fyrkantsstav som i sin tur är skruvat i det främre skottet. Toaletten skruvas fast mot bottenplattan med medföljande fästen.

I styrbords stuvfack monterade vi pumpen för tömning av tanken. Man får dra sanitetsslang från tanken till pumpen genom sidan till britsen. I samma fack monterades genomföringen så att man inte behöver dra så lång slang. På genomföringen sitter en avstängningskran som man stänger efter det att man har tömt tanken så man inte riskerar att man får in vatten i båten. Från tanken måste man dra en luftningsslang ut genom en skrovsida eller upp på däck. För att man inte ska behöva se muggen så monterade vi dit en front skiva i teak som också kontursågades till durkens form. I mitten måste man såga ut ett hål så att man kommer åt att öppna septiktanken. Vi sågade även ut ett uttag i övre delen av skivan så att man inte får ont i benen då man sitter där.

Biten vi sågade ut satte vi istället fast på iläggsskivan mellan britsarna som nu också fungerar som lock för toaletten. För att få sitta någorlunda ostört så hängde vi upp ett draperi mellan garderoberna.

 På fotografiet ser man det främre stödet för bottenplattan. Jag hade dessvärre inga fler bilder men jag hoppas att du förstår skissen ändå.

 

Lycka till ! 

Ola Lagerholm

Felicia IF-243