Svenska IF-båtförbundets forum • Spinnakerfall Proctor Mast
Sida 1 av 1

Spinnakerfall Proctor Mast

Postat: 29 maj 2018 22:07
av JakobWilson
Har en äldre mast (osäker årtal) och undrar om spinnakerfall är helt utanpåliggandes på dessa master, eller om jag måste ta ut för en fallbox i masten.

Har en rostfri ögla där jag skulle kunna sätta ett fallblock för spinnaker. Har dock en utgång i masten vid mastfoten, som jag inte riktigt vet var den är till för. Det finns alltså tre utgångar för fall (fockfall, storfall och en som är tom) men bara två ingångar för fock och storfall i toppen.

Vad tror vi?

Re: Spinnakerfall Proctor Mast

Postat: 29 maj 2018 22:41
av johan swe-1870
Jag tror där har varit variation vad gäller sådana detaljer på masterna genom åren.

Finns där en skivbox för lift till spinnakerbom en bit upp på masten? Det skulle kunna förklara det tredje uttaget i botten.

Re: Spinnakerfall Proctor Mast

Postat: 30 maj 2018 00:09
av maja
Jag har en sådan äldre mast med endast två fall indragna (för storsegel och försegel). Spinnakerfallet och spinnakerbomupphalets haländar är dragna utanpå masten och genom utanpåliggande svirvlande block som är monterade i befintliga byglar för ändamålet.

Så har jag seglat i alla år. Det enda som kan vara besvärligt är att spinnakerfallets halända kan ha en tendens att lägga sig kring spridartoppen. Men det kan enkelt förhindras med att haländan straffas mot masten med en kort gummistropp som knyts till toppen av båda undervanten.