Svenska IF-båtförbundets forum • service av lewmar vinsch 8
Sida 1 av 1

service av lewmar vinsch 8

Postat: 29 okt 2009 11:15
av Veera
Hej, jag har en Lewmar vinsch 8 i sargen på min nyss införskaffade IF från 1974. Jag har öppnat vinschen för service men får inte loss huvudspindeln och kullagret. Har någon en sprängkarta för det? Här i Finland hittade importören av Lewmar inte sprängkarta för min vinsch. Är det förresten original vinsch jag har på båten? Tacksam för hjälp och svar.
Sven

Re: service av lewmar vinsch 8

Postat: 29 okt 2009 12:19
av Dietmar
Hej!
här kommer en länk som du kanske kan använder dig av:
http://pyacht.com/Lewmar-Winch-Service-Manual.pdf
hälsningar
Dietmar Hoffmann
IF SWE1988

Re: service av lewmar vinsch 8

Postat: 29 okt 2009 13:19
av Veera
Tack för länken. Tyvärr har jag sett den tidigare och den har inte hjälpt mig. I min modell ligger det en akrylring ovanför lagret som gör att lagret inte kan lyftas av spindeln. Problemet är att spindelns "huvud" är större än ringen. Och för att få bort spindeln antar jag att man först måste lyfta av lagret? Så jag finner mig i en "låst" situation :evil:

Re: service av lewmar vinsch 8

Postat: 29 okt 2009 18:06
av maja
Veera skrev: Är det förresten original vinsch jag har på båten? Tacksam för hjälp och svar.
Sven
På IF-båtarna har under åren levererats olika modeller av winchar. Men jag tror mig veta att man alltid har kunnat få underdragna Andersen-winchar mot pristilägg.

Jag rekommenderar att du byter till dessa utmärkta winchar i stället för att krängla med de som sitter på. Dessutom får du winchar där handtaget kan sitta kvar i slagen.

Om du har tur kan du kanske få tag i ett par genom annons på vårt salutorg. Annars får det väl bli en investering i nytt material.

Jag har 4 Andersen-winchar på min båt. Det första paret (på sargen) har suttit där sedan 1971. Det andra paret monterades på rufftaket 1988.

Wincharna fungerar oklanderligt. Jag brukar smörja dem vartannat år ungefär. Det är lätt som en plätt att ta isär dem i alla dess beståndsdelar och hela smörjproceduren brukar bara ta någon timme eller så.

Re: service av lewmar vinsch 8

Postat: 09 mar 2010 19:07
av IF 2719
Hej, jag har också en Lewmar 8 som jag monterat isär och rengjort. Den blev som ny efteråt. Trumman och klackarna gick lätt att lossa och göra rent men spindeln måste demonteras helt från sargen för att kunna plockas isär, eftersom det sitter en spärring undersidan av den (jag har en äldre modell som inte finns med i Lewmar´s nuvarande sortiment). Jag valde att inte lossa den från däcket utan bara rengöra med fotogen + tandborse och det blev rent och fint. Tack Veera för dina råd per telefon!

Re: service av lewmar vinsch 8

Postat: 13 jun 2011 18:51
av dirk
Hej,
Jag har underdragna Andersen winschar varav en är seg ffa den undre delen...

Är det något jag ska akta på när winschen skruvas isär? Jag hörde att det finns fjädrar som kan hoppa i sjön... :cry:

Hur rengör man bäst om det är smutsigt? Rengöringsmedel? Hörde något om fotogen...??

Vilka delar ska man smörja med winschfett eller olja???

Re: service av lewmar vinsch 8

Postat: 13 jun 2011 19:42
av maja
Om du har underdragna Andersen-winchar med löstagbart handtag, är det bara att skruva av skruven på toppen och försiktigt lyfta av överdel och trumma. Det finns en plastpackning mellan trumma och underdel, som du inte får tappa i sjön.

Tvätta fjädrar och alla rörliga delar med lacknafta och en liten pensel.
Tvätta bort allt gammalt fett från winchens övriga delar.
Torka av och låt lufttorka.
Smörj alla rörliga delar med vantskruvsolja och winchfett. Överdriv inte med fettet, lagom litet är bäst... 8) ....
Plastpackningen ska inte smörjas.

När du sätter ihop winchen igen, måste du skjuta spärrarna på plats med t.ex. en skruvmejsel, både den som sitter på bottenplattan och den som sitter i överdelen.

Re: service av lewmar vinsch 8

Postat: 14 jun 2011 17:36
av dirk
Tack, Maja! Detta borde jag kunna klara av :)

Re: service av lewmar vinsch 8

Postat: 28 apr 2020 15:48
av Tennisseglaren
Håller med att de underdragna Andersen är överlägset bäst på vår båt, har två Lewmar på sargen också där förra ägaren var mer än givmild med fettet, så det tog ett bra tag att få rent med diverse tandborstar och lacknafta.
Dock får någon med kunskap gärna förklara var tusan man monterar av vinschen från båten, jag hittar inga skruvhål i taket under stickkojen. På ena sidan är taket täckt med den typiska vadderade vita textilytan, men måste den monteras ner först innan vinschen kan monteras av? Känns som en dålig design i sådant fall om nu vinschen måste servas 1 gång per år. På min andra sida så är rufftaket blottat men där ser jag inte heller några skruvhål :roll:

Om någon har en bild de kan dela hade det varit tacksamt så satt jag vet var jag ska leta 8)

Re: service av lewmar vinsch 8

Postat: 28 apr 2020 16:19
av johan swe-1870
Undersidan på sargens överdel går inte att komma åt. Jag tror därför att vinschen sitter monterad med självgängande skruv ner i en träförstärkning som sargen har där. Jag har dock aldrig lossat mina sargvinschar så jag vet inte om detta stämmer.

Det går inte heller riktigt att se från klassritningen om det finns en förstärkning just där.