Vantskruv som skruvar upp sig!

Rundhult, stående och löpande rigg, röstjärn, etc.

Moderator: Moderator

IF Margit
Inlägg: 30
Blev medlem: 01 sep 2006 13:54
Ort: Åkersberga - Stockholm

Vantskruv som skruvar upp sig!

Inlägg av IF Margit »

Hej alla i "sommarvärmen":-)

Skrev en fråga om riggspänning för en tid sedan och lärde mig att lä-vantet (ytter) ska slacka en lite grand om man spänt riggen rätt. I lördags en händelse med anknytning:

Seglade i byig vind, ca 8 m/s som mest. Genuan satt och lävantet (ytter) slackade en del (helt normalt alltså). Efter en stund tyckte jag det slackade mer än det brukar så jag släppte efter 5 cm på akterstaget. Efter en stund tyckte jag lävantet slackade ännu mer så jag gick fram och kollade, misstänkte att något var fel och det visade sig att vantskruven hade börjat skruva upp sig!! Det har jag aldrig varit med om tidigare, trots seglatser i ett antal år.

Hur kunde detta hända? Har jag satt vantskruven på fel håll eller nåt? Jag har en vantskruv med muttrar på bägge sidor om "skruven som håller ihop skruvarna". Se bild:
<img src="/http://www.clasohlson.se/Archive/images ... 22_786.jpg">

Obs, min skruv kommer inte från Classe.

Om jag inte hade uppmärksammat detta hade skruven släppt med löst yttervant=avmastning vid nästa slag, eller?

Ska kanske tillägga att vantskruvsskyddet satt hårt kring skruven men tror inte det var orsaken.

Segla ut och se gla' ut,
Bosse
olarosengren
Inlägg: 28
Blev medlem: 29 aug 2006 20:04

Inlägg av olarosengren »

Kan bara berätta att detsamma hände mig för ett par år sedan, med samma typ av vantskruv. Vet inte hur det gick till, men sedan dess är jag noga med att tejpa fast muttrarna med vattenfast tejp.
Håkan IF 2685 MosesII
Inlägg: 20
Blev medlem: 28 aug 2006 23:48
Ort: Stockholm

Inlägg av Håkan IF 2685 MosesII »

Varför har ni inte satt i låssprintar eller sureclip?
hälsar...
Håkan
olarosengren
Inlägg: 28
Blev medlem: 29 aug 2006 20:04

Inlägg av olarosengren »

Vantskruven funkar inte så, den låses med en mutter som man drar åt i varje ände.
Håkan IF 2685 MosesII
Inlägg: 20
Blev medlem: 28 aug 2006 23:48
Ort: Stockholm

Inlägg av Håkan IF 2685 MosesII »

ok, sorry, visste inte det.

Låg en gång granne med en Ballad i en vik.
Det var en barnfamilj som lånat den av en kompis.
Vanliga vantskruvar men inte en låsning så långt ögat kunde se.
Våndades ett tag över hur besservissrig jag skulle verka om jag påpekade det för dem, men beslöt mig för att skita i vad de tyckte om det.
En Balladmast i huvet på en tre-åring skulle så klart varit värre.

Jag halade fram ett antal sprintar och gav dem utan pekpinnar.
Kvinnan såg orolig/lättad ut men mannen mulnade till.
Om det var på mig eller på sin kompis fick jag aldrig veta, för de stack efter nån timme.

Tänk att folk struntar i så små, men viktiga saker...

Ha en skön sommar
hälsar...
Håkan
hälsar...
Håkan
dagge
Inlägg: 19
Blev medlem: 13 dec 2006 11:40
Ort: Helsingborg

Inlägg av dagge »

Halloj!

När en vantskruv belastas med dragspänning strävar den efter att skruva upp sig, det ligger i dess konstruktions natur. Vid statisk belastning är dock friktionskraften i gängorna mellan mutterdel och skruvdel större än den kraft som vill sära delarna. Vid varierande belastning, eller ingen belastning som vid slackande vant, i kombination med alla vibrationer som finns i en rigg, är sannolikheten stor att skruven gängar upp sig. Det hände mina undervant en period när jag inte använde båten och saxpinnarna bara räckte till toppvanten. De skruvade alltså ur sig vid bryggan!!

Alltså är låsningen viktig som tusan! Själv litar jag nog mer på den typen av vantskruvar man låser med sprintar/saxpinnar, i alla fall för att spänna vant.

Låser man med mutter är det viktigt att dra muttern hårt. Låsningen uppkommer eftersom materialen är elastiska och töjer sig. När muttern dras åt töjs materialet och en dragspänning skapas i godset. Ju högre dragspänning i bulten desto högre friktionskraft som verkar för att hålla delarna på plats. Drar man för hårt åker förstås gängorna åt skogen.

Har för övrigt funderat på vad som händer vid brott på toppvant. Rimligen bör masten knäckas mot lä precis där lovarts undervant sitter i masten, då böjmomentet här blir som störst. Övre halvan av masten åker i sjön. Kvar är en halva med två undervant som drar akterut, inget förstag. PANG så åker den halvan akterut rätt i sittbrunnen. Låter inte kul.

Personligen hade jag nog övervägt att byta vantskruvar till modell med saxpinnelåsning, men jag är ingen expert. Fråga runt.
Anders Dahlgren, Helsingborg
S/Y Növlan, Råå
FredrikH
Inlägg: 177
Blev medlem: 29 aug 2006 11:53
Ort: Göteborg
Been thanked: 2 times

Inlägg av FredrikH »

Jag har vanliga Hasselfors-skruvar på båten, och har märkt att de väldigt gärna vill gänga upp sig, särskilt på undervanten.

Jag använder "sure-clip", en speciell sprint som man klickar fast på skruven och som är enkel att montera av. Jag har märkt att belastningen på skruven är så stor, att sprinten har blivit lite böjd under säsongen. Helt klart skall skruvarna låsas fast alltså, annars har man inte kvar riggen så länge!
IF Margit
Inlägg: 30
Blev medlem: 01 sep 2006 13:54
Ort: Åkersberga - Stockholm

Tackar för svar!

Inlägg av IF Margit »

tusen tack för svaren. Det är uppenbart att jag måste kolla låsningen på mina vantskruvar igen. Det verkar vara en god idé att kolla upp låsningen med jämna mellanrum tom.

I vintras eller höstas (minns ej) skar en av mina vantskruvar och jag skulle köpa ny. Var tyvärr sent ute så och tänkte mig en Hasselfors men det fanns inte att få tag på. Jag handlar på några olika ställen här i sthlm-trakten och de hade inga :( trots påstötning vid flera tillfällen. Så jag fick ta en annan, enklare och billigare variant istället.

Måste vara ute i tid i höst och köpa på mig några av bra kvalité. Verkar också finnas ett annat märke som ivarje fall inte jag sett tidigare: Seldén!! Nån som känner till dom?

Segla ut och se gla ut,
Bosse
FredrikH
Inlägg: 177
Blev medlem: 29 aug 2006 11:53
Ort: Göteborg
Been thanked: 2 times

Inlägg av FredrikH »

Selden har köpt Hasselfors och ändrat varunamnet. Köper du Seldéns får du alltså samma som vanligt. :P

Seldéns äger för övrigt även Proctor.
IF Margit
Inlägg: 30
Blev medlem: 01 sep 2006 13:54
Ort: Åkersberga - Stockholm

Det visste jag inte!

Inlägg av IF Margit »

Okej, så jag ska kolla också efter Seldéns skruvar.

Bosse
caisasoze
Inlägg: 2
Blev medlem: 24 mar 2021 22:42

Re: Vantskruv som skruvar upp sig!

Inlägg av caisasoze »

Hej, jag blir alltid så osäker på hur det ska se ut när muttern är låst?

Omöjligt att hitta bilder och är ensam IF på min brygga. Slarvade med vantskruvarna första två säsongerna (och inget mastbrott!)

Jag skulle så gärna se bild! Hur ska det se ut när spänt och låst och var tejpar ni? Över sprinter osv.
Nils D
Inlägg: 251
Blev medlem: 04 jun 2007 20:21
Ort: Linköping/Arkösund
Been thanked: 26 times

Re: Vantskruv som skruvar upp sig!

Inlägg av Nils D »

Eftersom det tydligen finns lite olika varianter av vantskruvar och du vill ha synpunkter på hur det skall se ut på just dina, skulle det underlätta för oss andra att svara om du skickar en bild på hur just dina ser ut.

Annars finns mer generell information tidigare i tråden. För äldre (?) typer av vantskruvar där man låser dem med en mutter över och en under skall den dras åt HÅRT.

Om det är sådana vantskruvar du har förstår jag inte varför du behöver tejpa. Finns ju ingenting vasst som kan sticka ut. Hade sådana på min lilla SeaCat för ca 40 år sedan och kan inte minnas att jag tejpade vantskruvarna då. Tejp använder man väl bara för vantskruvar som låses med saxpinnar eller något liknande?

Så om du behöver tejpa förstår jag inte riktigt vilken typ av vantskruv du har. Men om du laddar upp en bild blir det nog lättare för mig och andra att ge råd
Nils D Tidigare ägare av SWE-3008
Skriv svar