Jag är inte längre helt ung, men det känns ändå som om det var rätt nyligen som jag skaffade min IF-båt. När jag var tonåring på 70-talet gastade jag på en IF och bestämde redan då att IF var båten för mig. Efter många år blev det till slut köp av en begagnad IF, fast det är visst nu 27 år sedan.

Ganska direkt började jag kappsegla i min klubb hemma i Råå. Irriterande nog var jag alltid sist bland alla IF-båtarna. Först var alltid Bengt Friberg i båten SWE 180 Bolero. Bengt var redan då ett begrepp. Han hade visst haft sin båt ganska länge och lärt sig något! Mellan oss var en hel massa andra IF-båtar.

Bengt Friberg SWE 180 Bolero 2001

Bengt Friberg SWE 180 Bolero, år 2001


Bengt visade sig vara en fantastisk människa. Han välkomnade mig till klassen, berättade en massa saker och gav tips. Efter ett tag dömde jag ut min genua och beställde en ny med tanken att nu kommer det att gå. Men det gick inte bättre för det; jag var fortfarande långt efter Bengt.

Efter några år lärde jag mig att det handlar om att styra båten rätt. Aha, det var alltså det som Bengt kunde så bra! Bengt byggde sin SWE 180 Bolero redan 1968 och har sedan dess seglat den i massor av timmar. Det ger ju honom nu 50 års erfarenhet av att segla IF.

Bengt Friberg 2018
Bilden visar Bengt när han gästar Vindyra, en annan IF, under 2018 års IF-träff i Råå. Det är en ren njutning att se hur han avslappnat styr båten, men med full fokus i blicken. Jag tror mig veta att besättningen fick anstränga sig lite extra när tävlingsinstinkten spred sig ombord.

Efter många timmars tränande och seglande har jag nu till slut klarat att komma före Bengt i klubbseglingarna, även om det satt långt inne. Faktum är att jag hade nog inte klarat det om han inte med ålderns rätt själv hade dragit ner på sitt seglande.

Det är bara att konstatera att jag aldrig kommer att samla ihop 50 års erfarenhet av att segla IF. Så Bengt har vunnit oavsett vad jag gör.

Tack Bengt för allt vad du har gjort för IF-båten!